wat is het

Aanwezig zijn in het moment

Dat klinkt heel eenvoudig... maar: in ons drukke bestaan komen we vaak in de haast-stand. We vliegen van de ene taak naar de andere afspraak en zijn intussen in gedachten bezig met wat nog verder gedaan moet worden; we zijn aan het plannen maar ook aan het piekeren; we maken ons zorgen over de toekomst, komende week, volgend jaar.


Wat je regelmatig doet, komt in je “automaat”. Dat kan heel praktisch zijn maar ook het piekeren en de haast-stand komen vaak in die automaat terecht zonder dat je je daar echt bewust van bent.


Wat doet mindfulness voor je?


Mindfulness helpt je om je bewust te worden van deze automatismen.


Dat gebeurt met aandachtsoefeningen: die helpen je zicht te krijgen op de momenten of gebeurtenissen waar je in de haast en de onrust schiet.

Daarnaast ook ontspanningsoefeningen en lichaamsbewustzijn want je lichaam is vaak allang bezig om spanning op te bouwen en als je daarnaar leert luisteren, kun je een stap terug doen vóór je barstende hoofdpijn krijgt of pijn in je buik.....

Dit geeft ook meer ruimte om je bewust te worden dat er keuzemogelijkheden zijn: wat is eigenlijk het belangrijkste nu?


Ben je daarna voor altijd gelukkig?


Nee, maar je staat wel bewuster en met meer aandacht in je leven, Je steekt minder energie in gepieker, je ziet beter wat je zwakke plekken zijn; welke gebeurtenissen in het leven jouw specifieke gepieker, zorgelijkheid triggeren.

Je wordt weer meer baas over je eigen leven.

Mindfulness geeft je de mogelijkheid om zachter en met meer respect met jezelf om te gaan.


all rights reserved © Ineke van den Bosch